speedboot verkopen

Boot verkopen? Wij geven u enkele tips

Na wikken en wegen heeft u besloten om uw huidige en dierbare speedboot in te ruilen voor een nieuwer model. Eentje die sneller kan en is voorzien van de nieuwste snufjes. Of u maakt er te weinig gebruik van en wilt de boot van de hand doen. Wat de reden ook is om een nieuwe boot te kopen; u wilt waarschijnlijk eerst uw huidige boot verkopen. Wij geven enkele tips om u hierbij te helpen.

Stap 1: Boot verkopen? Begin met de grote schoonmaak

Hoeveel u uw speedboot ook heeft gebruikt, u moet er altijd voor zorgen dat uw speedboot er zo schoon en fris mogelijk uitziet. Geen haren van huisdieren op de bekleding, geen kleverige plekken op de vloer of aan het stuur. Vergeet uiteraard ook de buitenkant van uw boot niet. Dat is tenslotte het aanzicht voor de potentiële koper.

Stap 2: Uw minimale verkoopprijs

Voordat u uw boot gaat verkopen is het goed om er over na te denken wat u er minimaal voor wil hebben. Aan de hand van het bouwjaar van uw speedboot, de maximale snelheid, de afmetingen en de staat van uw boot kunt u zelf een inschatting maken wat de waarde is van uw speedboot.

Stap 3: Boot verkopen? Hoe eerder, hoe meer kosten u kunt besparen 

Als zich een koper aandient voor uw speedboot zal deze waarschijnlijk minder willen geven voor uw boot dan wat u aangeeft ervoor te willen hebben. Onderhandelen hoort er dan ook bij. Ons advies hierbij is dat het niet altijd loont om aan uw eigen verkoopprijs vast te houden. Hoe eerder u namelijk uw speedboot verkocht heeft, des te minder kosten u er aan heeft. Hoe langer u de boot in eigen beheer heeft des te langer lopen ook de kosten door voor bijvoorbeeld stalling, verzekering en onderhoud. Het kan lonen om dan te zakken met de prijs die u in gedachten heeft, omdat dit opweegt tegen de kosten die u anders voor uw speedboot heeft.

Stap 4: Boot verkopen? U kunt het op deze manier aanpakken

Er zijn meerdere manieren om uw speedboot te verkopen. U kunt een bemiddelaar inschakelen, een soort bootmakelaar. U kunt het ook zelf doen of u verkoopt uw boot aan een opkoper. Alle opties hebben voor- en nadelen.

Boot verkopen via een bootmakelaar

Als u uw speedboot wilt verkopen via een zogenaamde bootmakelaar, dan neemt deze persoon u al het werk uit handen. Hij zorgt ervoor dat potentiële kopers uw boot zien op speciale verkoopsites voor boten, in magazines of kranten. Hij regelt de bezichtigingen en onderhandelt namens u over de prijs. Ook stelt hij de koopovereenkomst op en regelt dat u uw geld krijgt. Als beloning hiervoor vraagt deze persoon een courtage, een vooraf afgesproken percentage van de verkoopprijs.

Uw speedboot zelf verkopen

U kunt uw speedboot ook zelf verkopen. U krijgt dan zelf de volledige verkoopprijs, maar bent veel tijd en energie kwijt aan het verkopen van uw boot. U moet zelf geschikte verkoopsites voor uw boot vinden, zelf de bezichtigingen regelen en ook zelf de onderhandelingen doen. Het is maar net waar u de voorkeur aan geeft.

Aanbieden aan een opkoper

U kunt ook besluiten uw boot aan te bieden aan een bootopkoper. Deze bedrijven taxeren uw boot en bieden een  marktconforme prijs. U kunt uw speedboot zo binnen een paar dagen al verkocht hebben. Het voordeel is dat u geen onderhoudskosten, stallingskosten meer heeft en ook de verzekeringskosten kunt u gelijk opzeggen.

Stap 5: Maak goede foto’s

Een mooi plaatje zegt meer dan 1000 woorden en zo is het ook met het verkopen van uw speedboot. Zorg dat u genoeg foto’s maakt en die uploadt bij uw advertentie. Naast overzichtsfoto’s is het ook belangrijk om de potentiële koper niet voor de gek te houden met onverwachte beschadigingen aan de boot. Wees dan ook eerlijk over roestplekjes, krassen of andere beschadigingen aan uw speedboot.

Ik wil nu mijn speedboot verkopen