vaarbewijs halen

Welk vaarbewijs moet ik hebben?

 

Wanneer wel en wanneer geen vaarbewijs?

In Nederland is een vaarbewijs verplicht wanneer u het water op gaat met een boot die sneller kan dan 20 km/u of langer is dan 15 meter. Omdat het aantal pk’s niet per sé iets zegt over hoe snel de boot kan, wordt gekeken naar de maximumsnelheid van de boot. Ook als u met een snelle boot langzamer dan 20 km/u gaat varen moet u in het bezit zijn van een vaarbewijs.  

Er zijn ook gevallen waarbij u geen vaarbewijs nodig heeft. Deze zogeheten pleziervaart bestaat uit dingen als kano’s, jetski’s en motor-/ zeilboten die minder dan 15 meter lang zijn en niet sneller kunnen dan 20 km/u. Ondanks dat het dus niet verplicht is hiervoor een vaarbewijs te hebben, raden wij u, voor uw eigen veiligheid en die van anderen, wel aan om de basisregels op het water te kennen. 

Welke vaarbewijzen zijn er? 

Het vaarbewijs bestaat uit drie gradaties: Klein Vaarbewijs 1, Klein Vaarbewijs 2 en het Groot Pleziervaarbewijs. Elke gradatie geeft verschillende bevoegdheden.   

Klein Vaarbewijs 1

Geeft u de bevoegdheid om op de meeste Nederlandse binnenwateren te varen, zoals kanalen, rivieren en meren. De meeste mensen zullen genoeg hebben aan dit vaarbewijs. Onder het Klein Vaarbewijs 1 vallen alle boten met een lengte tot 25 meter.  

Met het Klein Vaarbewijs 2

Met het klein vaarbewijs mag u ook op de grotere wateren als het IJsselmeer, de Waddenzee, het Markermeer, etc. varen. Deze wateren zijn alleen bereikbaar voor mensen met Klein Vaarbewijs 2 vanwege de benodigde kennis van dingen als de getijden, nautische instrumenten en navigeren. Met Klein Vaarbewijs 2 kunt u ook in het buitenland varen.  

Het Groot Pleziervaartbewijs

Het groot pleziervaarbewijs is bestemd voor mensen die willen varen met een schip of zeiljacht tussen de 25 en 40 meter. Met dit vaarbewijs kunt u op alle binnenwateren in Nederland terecht. 

Hoe haalt u het vaarbewijs?

Om het vaarbewijs te halen moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Sinds 2020 kunt u het vaarbewijs examen doen bij het CBR. Er zijn twintig examenlocaties verspreid over het hele land. Overigens bestaat het examen puur uit theorie. Praktijkervaring doet u dus op nadat u het vaarbewijs al hebt gehaald. Overigens goed om te weten; een vaarbewijs is voor de rest van uw leven geldig! Meer meer info en mogelijkheden lees meer over cursussen.

Boot verkopen?

Heeft u een boot die u graag wilt verkopen? Neem dan contact op met het team van Bootgevraagd.nl. Zij ontvangen graag foto’s en specificaties van uw boot om een prijsvoorstel te doen. Binnen een week is uw boot verkocht.

boot verkopen Terug naar overzicht