bootuitrusting

Veilig het water op: juiste bootuitrusting

De herfst en de kou komen eraan. Ook met deze koude en regenachtige dagen kunt u goed met de boot varen. Veiligheid op de boot staat voorop. De juiste bootuitrusting is belangrijk.

De voorbereiding van uw vaart

Voordat u weggaat met de boot moet u zorgen voor een juiste bootuitrusting. Heeft u alles aan boord om veilig te varen. Waar let u op? Bootgevraagd.nl geeft de 6 belangrijkste punten.

  1. Is er voldoende brandstof
  2. Check de boot op gebreken
  3. Vaarkaarten en neem de telefoon mee
  4. Voldoende te eten en te drinken
  5. Juiste kleding met reddingsvesten
  6. Is er voor de brandveiligheid een brandblusser aanwezig

1      Brandstof

Zit er voldoende brandstof in de tank? Het zou jammer zijn om stil te komen liggen. In de herfst of winter komt u ook minder watersporters tegen. Dus dit maakt het lastiger als u stil komt te liggen. Zorg minimaal voor een halve tank.

2      Check de boot op gebreken

Voordat u met de boot gaat varen is het goed om een rondje op en langs de boot te doen.
Op deze manier bekijkt u of de boot geen schade heeft.

3      Vaarkaarten en vaar app

Heeft u een route in uw hoofd? Bij vertrek is het goed om vaarkaarten mee te nemen en/ de vaarapp te gebruiken. Vaarkaarten zijn onmisbaar voor een veilige vaart. In de app leest u ook de actuele informatie over het weer en het water.

Daarnaast neem uw vaarbewijs en registratiebewijs mee als dit verplicht is bij de boot.

4      Voldoende te eten en te drinken

U komt vast restaurantjes tegen tijdens de vaartocht, maar buiten het vaarseizoen zijn er wellicht andere openingstijden. Het is altijd goed om wat water en een kleine versnapering mee te nemen.

5      Reddingsvesten

Neem voor iedereen aan boord een reddingsvest mee. Beter te veel reddingsvesten meenemen dan te weinig.

6      Brandblussers aan boord

Brand aan boord kan gebeuren en is één van de meest voorkomende redenen om het schip gedwongen te verlaten. Onzorgvuldig omgaan met kortsluiting, roken en vuur zijn veelvoorkomende oorzaken van brandgevaar. Het is belangrijk om voorzorgmaatregelen te nemen en de juiste brandblussers mee te nemen en dat ze ook functioneren.

Terug naar overzicht