Boot varen

Varen in de winter en zomer; hoe? 

Varen het hele jaar door

Voor de meeste bootbezitters eindigt het vaarseizoen zo rond oktober/november. Varen wordt geassocieerd met lekker warm weer, maar mede door de zachte winters is het de laatste jaren een groeiende trend om ook ’s winters het water op te gaan. In dit blog leest u hoe u goed in de winter en zomer voorbereid het water op gaat.

Check voor vertrek het weerbericht 

Hoewel het niet onmogelijk is, is het natuurlijk niet wenselijk u midden in een storm op het water te bevinden. Hou van tevoren de weerberichten dus goed in de gaten zodat u niet voor verassingen komt te staan. Ook bij mooi weer is het goed om het weerbericht te controleren. Ook goed insmeren is belangrijk op het water. 

op het wad

Licht in de duisternis 

Een groot verschil tussen zomer en winter is natuurlijk het aantal uren daglicht. In de winter gaat de zon al vroeg onder, dus zult u zich veelal in het donker begeven. Wij raden u hierom aan voldoende lampen en andere verlichting mee te nemen. 

 Zorg voor uzelf 

Allereerst kan het in de winter vanzelfsprekend koud worden. Op het water is het zelfs nog iets kouder dan aan de wal. Kleed u goed warm aan, met goede sokken, een warme trui en eventueel handschoenen. Door de koudere temperatuur verbrandt uw lichaam ook veel meer calorieën. Op het water ligt zeeziekte dan al gauw op de loer.  

In de zomer is het ook goed om genoeg eten en drinken mee te nemen. Water drinken met warme temperaturen is een must. Dus het meenemen van drinkwater is een aanrader.  

Bruggen, sluizen en kanalen 

In de winter gaan bruggen, sluizen en kanalen minder vaak open dan in de zomer. Op vaarweginformatie.nl vindt u de actuele openingstijden. Check deze site dus van tevoren en pas hier uw route op aan.  

Verwarming 

In koudere lucht kost het meer energie om uw boot warm te houden. Hierdoor ligt een brandstof- of gastekort op de loer. Neem gerust wat extra mee, want het zou natuurlijk enorm balen zijn als u onderweg zonder gas of brandstof komt te staan.  

Veel vaarplezier! Mocht u uw boot willen verkopen neem dan contact op met Bootgevraagd.nl  

 

Terug naar overzicht