navigatieverlichting

Navigatieverlichting boot, welke nodig? 

Navigatieverlichting op de boot

Als u alleen overdag met goed zicht vaart, is het niet verplicht om navigatieverlichting op uw boot te hebben. Mocht u echter ook ’s nachts op pad gaan, of krijgt u te maken met erg slecht weer waardoor het zicht afneemt, dan moet de navigatieverlichting wel aan.  

Verplichtingen navigatieverlichting

Bij boten die kleiner zijn dan 7 meter geldt dat alleen een toplicht en een heklicht verplicht zijn. Daarbij is er echter een uitzondering; wanneer u boot kleiner is dan 7 meter, maar sneller kan dan 7 knopen (13 km/u), zijn ook de boordlichten verplicht. De boordlichten bestaan uit het bakboordlicht en het stuurboordlicht. 

navigatieverlichting boten

Toplicht 

Als u in het bezit bent van een motorboot, dan moet u boot over een zogeheten toplicht beschikken. Een toplicht is wit, moet midscheeps geplaatst worden en dient te kunnen schijnen over een hoek van 225 graden. Het toplicht moet officieel 1 meter boven of voor de boordlichten geplaatst zijn.  

Heklicht 

Het heklicht is eveneens een wit licht, maar deze schijnt echter naar achteren over een hoek van 135 graden. Het toplicht en het heklicht zijn samen 360 graden, waardoor deze ook vervangen mogen worden door een rondom schijnend wit licht. 

Bakboordlicht 

Het bakboordlicht is een rood licht aan de linkerzijde van de boot. Dit licht schijnt naar voren en opzij.  

Stuurboordlicht 

Het stuurboordlicht is een groen licht aan de rechterzijde van de boot. Net zoals het bakboordlicht, schijnt dit licht naar voren en opzij. Zoals eerder aangegeven worden het bakboordlicht en het stuurboordlicht gezamenlijk de boordlichten genoemd. Deze boordlichten zijn verplicht bij boten die langer zijn dan 7 meter, en boten die sneller gaan dan 7 knopen (13 km/u). 

Boot verkopen aan bootgevraagd.nl  

Wilt u uw boot op een gemakkelijke manier verkopen? Biedt dan uw boot aan ons aan via onze website. Wij doen binnen een dag een bod en nemen bij akkoord de boot van u over. 

Terug naar overzicht