boot kopen, waar let je op?

Een nieuwe of tweedehands boot kopen?

De belangrijkste vraag is een nieuwe of een tweedehands boot kopen. Staat u in twijfel om een boot te kopen voor het het vaarseizoen. Bootgevraagd.nl geeft 5 tips waarop u moet letten.

Neem de tijd om te kijken naar boten. Verdiep u in  wat voor soort boot u wilt kopen en hoeveel geld u wilt uitgeven. U kunt op een regenachtige dag ook op internet kijken naar beschikbare nieuwe en tweedehands boten. Er zijn op internet veel botenbedrijven die hun voorraad van nieuwe en gebruikte boten laten zien. Ook het lezen van blogs is interessant voordat u een boot koopt.

Nieuwe of tweedehands boot kopen?

Er zijn veel verschillende boten. Denk bijvoorbeeld aan grootte, snelheid, kwaliteitsklasse en type boten. Er zijn nieuwe en tweedehands boten in verschillende prijsklassen. De keuze van wat voor boot het wordt, is afhankelijk van het budget. Als een nieuwe boot gekocht wordt dan ziet alles er goed uit. Denk aan de staat van onderhoud van de boot, rubbers, motor, tentdoek etc. Bij het aanschaffen van een tweedehandsboot is het afwachten hoe de conditie van het schip is. Over het algemeen kunt u dit zelf goed bekijken, maar soms ziet u de verborgen gebreken niet.

Lees de 5 tips om een nieuwe en tweedehands boot te kopen

1      Vraag aan verkopende partij hoe de staat is voordat de afspraak van de bezichtiging in de agenda staat

  • Zijn er verborgen gebreken?
  • Hoe oud is de boot?
  • Hoe is de staat van de buiten- en binnenkant, denk aan rubbers, ramen en teakhout
  • Motorblok

2      Neem een ervaren watersporter mee

Neem een expert mee als u gaat kijken voor een boot. U kunt iemand inhuren om het schip te inspecteren zoals een keurmeester van de Hiswa. maar wellicht kent u iemand die zelf een boot heeft en weet gelet moet worden.  Samen wordt er meer gezien dan alleen.

Check;

  • Apparatuur van de boot
  • Onderhoudsboekje aanwezig
  • Hoe loopt de motor?
  • Staat van onderhoud van het hout en verf
  • Vaarbewijs vereist?

3      Proefvaart met de boot

Ziet de buiten en binnenkant er goed uit? Dan is het altijd nog prettig om even een stukje met de boot te varen. Op deze manier voelt u hoe de boot vaart en hoe de motor werkt. Vaak hoort u ook aan de geluiden hoe de de boot ervoor staat en of de boot bij u past.

4      Verzekering

Voordat u de boot koopt is het handig om te checken hoe hoog de verzekeringspremie is van de nieuwe en of tweedehandse boot. Dan weet u ook wat u kunt verwachten aan vaste kosten.

5      Boot verkopen

Heeft u zelf een eigen boot en wilt u die eerst verkopen voordat u een nieuwe boot koopt? Dan kunt u de boot aanbieden aan het inkoopteam van Bootgevraagd.nl. U ontvangt binnen een dag een bod op uw boot zodat u meteen weet hoeveel de boot waard is.

Op deze manier kunt u wellicht ook sneller schakelen met de aanschaf van de nieuwe boot. Het aanbieden van de boot is vrijblijvend. Lees hier de voordelen van verkopen aan Bootgevraagd.nl.

Terug naar overzicht