registratiekaart

Boot beveiligen tegen diefstal

Boten zijn enorm populair in Nederland. Dat is ook niet gek, want Nederland heeft een van de meest prachtige & geschikte vaarroutes van Europa. In Nederland kun je via de waterwegen veel delen van ons land bereiken. Ook zijn er veel faciliteiten waarvan je gebruikt kunt maken. Zo telt Nederland honderden jachthavens. De meesten zijn goed tot redelijk goed beveiligd, waardoor je met een gerust hart je boot kunt aanleggen en eventueel de bijhorende streek kan bezoeken.

Toch worden er in Nederland relatief veel boten en ook buitenboordmotoren gestolen. Buitenboordmotoren zijn overigens erg in trek bij het dievengilde. Het is dus verstandig om deze goed te beveiligen tegen diefstal. Ook worden er vaak persoonlijke spullen en accessoires gestolen van een boot. Het risico van diefstal kun je echter verminderen door bepaalde maatregelen te nemen.

Maatregelingen

Naast maatregelen tegen diefstal kun je je boot, buitenboordmotor en accessoires ook verzekeren tegen diefstal. Een verzekeraar stelt wel eisen waaraan je moet voldoen. Wordt je boot of een accessoires gestolen en je voldoet niet aan de eisen dan zal de verzekeraar niet uitkeren.

registratiekaart

Boten en buitenbootmotoren zijn gemakkelijk doelwit

Uit de cijfers blijkt dat boten en buitenboordmotoren steeds vaker worden gestolen. Dit komt volgens de politie, doordat steeds meer mensen een boot hebben. Hierdoor valt er meer te stelen. Ook zijn boten en buitenboordmotoren gemakkelijk doelwit voor criminelen.

Volgens stichting VBV (Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit) worden er jaarlijks 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren gestolen. Dit is aanzienlijk. Zorg dus dat je je boot en/of buitenboordmotor goed beveiligd.

Kosten & polisvoorwaarden van een bootverzekering

De kosten van een bootverzekering zijn erg verschillend. Dit komt omdat o.a. doordat er zoveel verschillende type boten zijn. Over het algemeen is een bootverzekering niet erg duur als je dat vergelijkt met andere soort verzekeringen.

De prijs van een bootverzekering wordt door onderstaande punten bepaald:

  • Het soort vaartuig: pleziervaartuig, motorboot, sloep, speedboot etc.
  • Dagwaarde van de boot
  • Lengte van de boot
  • Aanschafdatum
  • Nieuw of tweedehands
  • Vaargebied
  • Type brandstof motor
  • Schadevrije jaren

Je kunt via het internet gemakkelijk tools vinden bij verzekeraars om te kijken wat de kosten zijn. Je wilt uiteraard zo min mogelijk betalen, maar dat is niet het enige waar je naar moet kijken. De polisvoorwaarden zijn namelijk ook erg belangrijk.

Polisvoorwaarden bootverzekering

Let op onderstaande aspecten als je een bootverzekering wilt afsluiten.

  • Dekking eigen gebrek
    Vooral bij een oudere boot is het handig om te weten of je verzekerd bent tegen gevolgschade door eigen gebrek of niet. Dit is belangrijk, want het gevolg kan zijn dat de verzekeraar niet uitkeert als door eigen gebrek schade is ontstaan. Wat is eigen gebrek? Als je boot enorm slecht is onderhouden en hierdoor ontstaat een gat in de boot, waardoor deze zinkt dan zal de verzekering zonder eigengebrek dekking niet uitkeren. Dit is dus een belangrijk puntje. Dit geldt overigens voor nagenoeg alle verzekeringen.
  • Geschikte WA verzekering voor boot
    Zorg ervoor dat je altijd een WA verzekering afsluit speciaal voor jouw boot en dat de hoogte van de dekking hoog genoeg is om alle kosten die bij een ongeval kunnen ontstaan gedekt zijn. Veel mensen die een klein bootje hebben denken dat een particuliere WA verzekering schade dekt, maar dat is niet het geval.
  • Vaste Taxatie
    Kies voor een vaste taxatie of herverzeker om de 36 maanden. In het begin van het afsluiten van een diefstalverzekering heeft jouw boot een bepaalde waarde. Naar verloop van tijd wordt de waarde minder, maar je betaald wel netjes de premie door. Als er in de polis een vaste taxatie waarde staat dan is er niks aan de hand. Je krijgt dan bij totaalverlies de hoogte van de taxatiewaarde uitgekeerd. Maar als dat niet is dan zal men de dagwaarde vergoeden. Kijk hier dus goed naar en pas je verzekering elke 3 jaar aan. Dit verlaagd de premie, doordat de waarde van je boot minder is geworden.
  • Dekkingsgebied
    Het is belangrijk om te weten in welk gebied je boot is verzekerd. Stel je vaart graag in andere landen dan is het verstandig om ook te weten in welke landen je wel en niet verzekerd bent.

Preventie-eisen diefstalverzekering boot of buitenboordmotor

Voordat je een bootverzekering kunt afsluiten moet je aan bepaalde toelatingseisen voldoen. Dit zijn o.a. bepaalde preventieve maatregelen tegen diefstal die je moet kunnen aantonen, voordat men de diefstalverzekering accepteert.

Ook moet je bij schade of diefstal kunnen aantonen dat je aan de preventieve beveiligingseisen van je verzekeraar voldeed op het moment van het ontstaan van de schade of de diefstal is gepleegd.

Een van de belangrijkere preventieve maatregelen is het gebruiken van een goedgekeurd slot. Dit kun je van te voren aantonen met een aankoopbewijs en achteraf door alle bijhorende sleutels te overleggen.

Wanneer is een bootslot goedgekeurd?

Stichting VBV publiceert en beheert een lijst met goedgekeurde bootsloten. Dit zijn sloten die een verzekeraar accepteert. VBV is een stichting die criminaliteit in de mobiliteitsketen bestrijdt en adviseert onder andere welke mechanische beveiliging er gebruikt mag worden. Met mechanische beveiliging wordt o.a. goedgekeurde sloten bedoelt.

Alle sloten die stichting VBV adviseert zijn ART goedgekeurd door stichting ART. Dat betekent echter niet dat alle ART gekeurde sloten goedgekeurd zijn als bootslot. Uiteraard kan een verzekeraar hiervan afwijken, maar het is verstandig om je toch aan die lijst te houden.

Je kunt op twee manieren een goedgekeurd slot aanschaffen voor je boot. Ofwel je neemt de lijst van VBV en zoekt elk slot via Google op, zodat je weet of je het slot geschikt vindt. Of je gaat bijvoorbeeld naar motorsloten.eu en je zoekt daar een slot dat aan jouw eisen voldoet en controleert dan aan de hand van de lijst van VBV of deze ook door VBV is goedgekeurd. Het voordeel van deze laatste zoekmethode is dat je dan op een visuele manier kan zoeken. Ook zijn alle sloten op deze website ART gekeurd. Het nadeel is dat sommige sloten niet op de lijst van VbV staan. De meeste kettingsloten die motorsloten.eu aanbiedt staan ook op de lijst van stichting VBV. Dat geldt overigens ook voor beugelsloten.

Welke slot is het beste?

Sloten zijn in allerhande vormen en modellen te krijgen. Welke het beste slot is voor jouw situatie kun je enkel zelf bepalen. Het is ook afhankelijk waarvoor je het slot wil gebruiken.

Het is in ieder geval verstandig om de boot met een goedgekeurd kettingslot vast te maken aan een degelijk bevestigingspunt. Heb je een vaste plek voor je boot, maar er is geen goed bevestigingspunt dan kun je kiezen uit enkele grondankers. Deze noemen we in de bootwereld ook wel walankers. Deze moet op een degelijke manier gemonteerd worden. Grondankers kun je ook in de VBV lijst terugvinden.

Naast mechanische beveiliging voor de boot is het soms ook noodzakelijk om een alarmsysteem of vaartuigvolgsysteem aan te schaffen. Dit is afhankelijk van je verzekeraar. Meer informatie hierover kun je ook eens lezen op de website van stichting VbV.

10 tips voor het voorkomen van diefstal van uw boot of buitenboordmotor

Hieronder vind je enkele tips om diefstal van je boot of buitenboordmotor te voorkomen.

  1. Leg jouw boot vast aan een goed bevestigingspunt met een kabelslot of goedgekeurd kettingslot. Een goedgekeurd slot wordt enkel geaccepteerd door de verzekeraar als je de originele ketting en sluiting gebruikt. Je mag dus niet zomaar de ketting of het sluitgedeelte vervangen. Mocht jouw boot gestolen worden en je hebt een onderdeel van het slot vervangen en dit is aantoonbaar door de verzekeraar dan zal deze niet uitkeren.
  2. Zorg ervoor dat de ramen en de deuren van de kajuit goed afgesloten kunnen worden. Neem indien mogelijk een SKG gekeurd hang- en sluitwerk
  3. Neem een door VBV geadviseerd alarmsysteem & vaartuigvolsysteem. Deze worden ook geaccepteerd door een bootverzekeraar.
  4. Als je jouw boot voor langere tijd gaat stallen; stal deze dan in een botenstalling. Botenstalling wordt vaak aangeboden door jachthavens. Zoek op Google naar botenstalling of winterberging bij jou in de buurt.
  5. Laat de ramen van je boot graveren met je postcode.
  6. Schrijf met een watervaste stift je postcode op jouw boot en de bijhorende motor. Doe dit op een goed leesbare plek.
  7. Plaatst een koppelingsslot of een wielklem op je boottrailer.
  8. Plaats een ART goedgekeurd buitenboordmotorslot op jouw buitenboordmotor.
  9. Haal de buitenboordmotor van de boot af als deze niet meer wordt gebruikt.
  10. Neem waardevolle spullen altijd mee als je de boot “voor langere tijd” verlaat.

Laat je boot en buitenboordmotor registreren

Mocht jouw boot of buitenboordmotor gestolen worden dan is het vaak lastig om een duidelijke en gedetailleerde omschrijving te geven. Volgens de politie komt het vaak voor dat mensen die aangifte doen onvoldoende informatie hebben. Het is dan ook verstandig om jouw boot of buitenboordmotor te laten registreren. Je hoeft hiervoor geen verzekering te hebben en de service is gratis.

Service voor je boot

Deze service wordt gratis aangeboden door stichting VbV. Stichting VbV is een initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars. Deze organisatie heeft duidelijk belang bij het opstellen van een centrale database. Zo vergoot men de kans dat een vaartuig wordt teruggevonden en er dus geen uitkering hoeft te geschieden. De database met geregistreerde boten is ook in te zien door de politie. De registratiekaart is dan ook in samenwerking met de politie tot stand gekomen.

Is jouw boot gestolen bel dan: 055 – 741 00 01

De service is bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur.

Er wordt dan direct naar jouw pleziervaartuig gezocht nog voordat je aangifte hebt gedaan. Jouw gestolen vaartuig wordt direct op internet geplaatst, zodat iedereen op het water naar jouw gestolen object kan uitkijken. Vergeet niet dat je ook jouw verzekeraar op de hoogte moet brengen van de diefstal.

Let op! Motorboten die korter zijn dan 20 meter en sneller gaan dan 20 kilometer per uur moeten verplicht geregistreerd worden bij de RDW. Als ze al in België, Duitsland of het Verenging Koninkrijk zijn geregistreerd dan hoeft dit niet.

Foto’s maken van uw boot of buitenboordmotor

Ook is het verstandig om foto’s te maken van jouw boot en/of buitenboordmotor. Mogelijk kun je ook foto’s maken van je boottrailer en accessoires. Maak duidelijke foto’s ook van bijzondere kenmerken. Deze foto’s kunnen je helpen om jouw vaartuig of andere objecten terug te vinden. Je kunt ze ook direct bij de aangifte doorgeven.

Aangifte doen als uw boot is gestolen

Als je aangifte gaat doen bij de politie van jouw gestolen boot of buitenboordmotor dan wil de politie zo veel mogelijk informatie ontvangen over het gestolen item. Hiermee verhoog je namelijk de kans dat jouw object wordt teruggevonden.

Neem de volgende informatie mee als je aangifte gaat doen:

  • Foto’s van het vaartuig en/of de buitenboordmotor
  • Bijzondere kenmerken van het object
  • Rompnummer en overige serienummers van het vaartuig en de motor
  • Naam van boot en thuishaven en aangeven waar deze op het vaartuig staan vermeldt
  • Indien dit geldt voor jouw vaartuig dien je een kopie van het registratiebewijs van de RDW te overleggen
  • Als “ook” de boottrailer is gestolen overleg dan een foto, het type, kenteken en serienummer van de boottrailer
  • Als er gegevens zijn van de trailer overleg dit dan met RDW

Je kunt ook online aangifte doen van een diefstal. Zorg er dan zeker voor dat je alle gegevens correct en volledig invult.