boot beveiligen

Boot beveiligen tegen diefstal

Stiekem misschien wel een van de grootste angsten van iedere bootbezitter; ontdekken dat uw boot gestolen is vanaf zijn vaste ligplaats of na een lekker dagje op het terras. Helaas overkomt het zo’n 1200 booteigenaren per jaar. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om uw boot te beveiligen tegen diefstal. De tips helpen ook tegen inbraak!

boot beveiligen

Boot beveiligen tegen diefstal

Deze eerste tips helpen uw boot te beveiligen tegen diefstal. Denk bijvoorbeeld aan de juiste sloten en het juiste beveiligingssysteem.

 1. U doet er goed aan uw boot altijd vast te leggen aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot. Het beste is om te kiezen voor een slot met een VBV keurmerk. Dit keurmerk wordt vaak door de vaartuigverzekering verplicht gesteld.
 2. Het is van belang dat het hang- en sluitwerk van de kajuit stevig is en doet wat het moet doen. Wanneer dit niet meer optimaal werkt doet u er goed aan het slot te vervangen. Zo kunt u met een gerust hart van boord gaan wanneer u uw kajuit op slot doet.
 3. Het is ook verstandig om uw boot te markeren met unieke synthetische DNA, dit kan met een SDNA markeringsvloeistof. Wanneer u boot gesloten is en later teruggevonden wordt, kunt u met behulp van het DNA bewijzen dat het om uw boot gaat. Wanneer u gebruik maakt van een dergelijke vloeistof, krijgt u er een ‘SNDA beveiligd’ sticker bij, dit kan preventief afschrikken.
 4. Wat ook preventief kan werken is een uniek nummer op een zichtbare plaats. U kunt dit nummer bijvoorbeeld op de boot en buitenboordmotor plaatsen. Door dit unieke nummer is een boot moeilijker te verhandelen. Niet aantrekkelijk voor dieven.
 5. Plaats een GPS-tracker in uw boot. Met behulp van zo’n tracker kunt u altijd zien waar uw boot is.
 6. Staat uw boot op een boottrailer? Zorg voor een goedgekeurd slot zoals bijvoorbeeld een wielklem of een koppelingsslot.

Ligging van de boot

De ligging van de boot kan ook helpen bij het beveiligen van uw boot. Op de ene plek ligt de boot veiliger dan op de anderen en dus kan de ligplaats van de boot preventief werken.

 1. Wanneer uw boot in een haven met camera’s en/of beveiligers ligt, bent u er zeker van dat uw boot veiliger is dan wanneer deze in een kanaal of in een woonwijk ligt.
 2. Zorg ook in de winter voor een veilige stalling. U kunt uw boot natuurlijk in het water laten liggen, maar dat komt uw boot niet ten goede en de boot kan ook gevoeliger zijn voor diefstal. Overweeg daarom een winterstalling voor uw boot, liefst een die goed beveiligd is. Doe daar van tevoren onderzoek naar.

Nog een paar tips

Naast het gebruik maken van de juiste beveiliging en kiezen voor een veilige ligplaats, zorgen deze stappen er ook voor dat uw boot beter beveiligd is tegen inbraak of diefstal.

Checklist voor de boot
 1. Wanneer u uw boot achterlaat voor een middagje op het terras is het natuurlijk vanzelfsprekend om waardevolle spullen niet onbemand achter te laten.
 2. Kunt u uw spullen niet meenemen omdat u bijvoorbeeld gaat zwemmen? Zorg dan voor een bootkluis. Plaats deze op een veilige en verstopte plek en zet goed vast. Ook ideaal om uw spullen ‘s nachts in te stoppen.
 3. Leg uw boot en uw spullen vast op beeld, mocht de boot onverhoopt toch worden gestolen of wordt er toch iets waardevols meegenomen bij een inbraak, dan is het voor de politie een stuk makkelijker om gestolen spullen te identificeren.
 4. Registreer uw boot ook op een registratiekaart van de politie. Wanneer uw boot wordt gestolen, heeft u direct alle gegevens bij de hand.
 5. Geef deze tips door aan andere booteigenaren en houd voor elkaar een oogje in het zeil. Neem bijvoorbeeld direct contact op met de politie wanneer u iets verdachts ziet.

Hopelijk kunt u met deze tips met een veilig gevoel het water op. Ook fijn om deze stappen even door te lopen wanneer u een nieuw boot heeft gekocht. Hierin kunnen wij van bootgevraagd.nl u adviseren!

Over bootgevraagd.nl

Wilt u uw boot verkopen, maar heeft u geen zin in het gedoe van het aanmaken van advertenties en het in contact zijn met verschillende mensen? U kunt uw boot aanbieden via onze website. Wij doen dan een bod en nemen bij akkoord de boot van u over. De boten waar we naar op zoek zijn, zijn:

 • Motorkruisers (staal en polyester met dieselmotor)
 • Speedcruiser
 • Speed-sportboten
 • Sloepen (enkel polyester)
 • Vis-consoleboten (enkel polyester)
 • Rubberboten (minimale lengte 4 meter)
Terug naar overzicht